Je bedrijf verkopen?

Je bedrijf verkopen. Hoe gaat dat in zijn werk?


Geen bedrijfsopvolging, een nieuwe uitdaging of (vroegtijdig) met pensioen gaan: iedereen heeft zo zijn eigen redenen om zijn bedrijf te verkopen. Bij Vencap ben je verzekerd van een persoonlijke benadering, passend bij jouw situatie. Een bedrijf verkopen doe je tenslotte niet elke dag.

 

Welke verkoopstrategieën zijn er?

 

Er bestaan verschillende mogelijkheden om je bedrijf te verkopen. Je kunt 100% van je bedrijf verkopen aan een externe partij. Of je verkoopt (een deel van) je bedrijf aan één of meer manager(s). Wanneer het management reeds werkzaam is bij je bedrijf spreken we van een Management Buy out (MBO). Komt het management van buitenaf? Dan is er sprake van Management Buy In (MBI).

 

Een verkoopstrategie die sterk in opkomst is betreft de pre-exit. Bij een pre-exit blijf je als ondernemer nog actief binnen je bedrijf, maar verkoop je alvast (een deel van) je onderneming. Op het moment dat je met pensioen gaat wordt vervolgens de volledige overname afgerond.

 

Hoe we je helpen?

 

Je loopt tegen vragen aan die waarschijnlijk nieuw voor je zijn. Hoe maak je de beste keuze? Als Vencap begeleiden we jou in deze nieuwe wereld. Zodat jij je kunt richten op de toekomst van je bedrijf.

 

Strategische analyse.

 

Het verkopen van je bedrijf begint met een goede voorbereiding. De eerste stap? Een zorgvuldige bedrijfs- en investeringsanalyse. Natuurlijk zorgen we voor een professionele onderbouwing. Ook stellen we vast welke kopers voor jouw bedrijf in aanmerking komen.

 

Voorbereiding.

 

In deze fase stellen we twee documenten op: een anoniem profiel om de interesse te wekken en een uitgebreid informatiememorandum met alle ins en outs van de onderneming. Dit laatste ontvangen partijen pas na ondertekening van de geheimhoudingsovereenkomst. Ook bepalen we welke zoek en acquisitiekanalen we inzetten.

 

Acquisitie.

 

We gaan op zoek naar geschikte kopers. Uiteraard worden deze zorgvuldig gescreend. Wil een partij na ontvangst van het informatiememorandum de volgende stap zetten? Dan plannen we een kennismaking. Als zowel jij als de kopende partij hier een goed gevoel aan overhoudt, gaan we de onderhandelingsfase in.

 

Onderhandeling.

 

In overleg met jou bepalen we de  doelstellingen en eventuele alternatieven. We onderhandelen met de koper over de structuur van de overname en de koopprijs. De uitgevoerde bedrijfs- en investeringsanalyse vormt daarbij een belangrijk uitgangspunt. Het spreekt voor zich dat wij er alles aan doen om maximaal voordeel voor jou te behalen.

 

Afronding.


Vencap adviseert maar belangrijke beslissingen neem je zelf. Hebben we op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met de kandidaat-koper. Dan leggen we de afspraken vast in een intentieovereenkomst. Vervolgens is het tijd voor de due diligence. Is de uitkomst positief? Dan wordt de koopovereenkomst opgesteld.

 

 

 

Gratis e-book downloaden?

 

 

 

Leesvoer over het verkopen van je bedrijf


De verkoop van je bedrijf vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. De meeste ondernemers hebben deze kennis zelf niet in huis.
 

Het verkoopproces in beeld

 

We onderscheiden de volgende stappen in het verkoopproces:
 

uw bedrijf verkopen stappenproces

 

Wil je weten wat je bedrijf waard is? 


Wil je weten of financiële vrijheid binnen handbereik is? Neem dan contact met ons op. We bieden je een gratis waardebepaling aan. 

 

Hoeveel is mijn bedrijf waard?

 

Nog niet klaar voor de verkoop van je bedrijf maar zoek je naar kapitaal om je bedrijf te laten groeien? We beschikken over een ruim netwerk van participatiemaatschappijen. Benieuwd? Klik dan hier.