Hoe analyseert een private equity partij een bedrijf

Hoe analyseert een private equity partij een bedrijf?

 

Er zijn grofweg vier facetten waarop private equity fondsen een potentieel bedrijf beoordelen. De vier facetten worden hieronder beschreven.

 

Synergiepotentieel beoordeling door een private equity partij

 

Synergiepotentieel is dat het effect van samenwerken groter is dan wat de afzonderlijke bedrijven in totaal bereikt zouden hebben. Hiermee wordt bedoeld dat private equity fondsen waarde willen creëren door een add-on strategie toe te passen. In deze strategie worden er een aantal overnames tegelijkertijd gedaan. Omdat deze overnames tegelijkertijd plaatsvinden worden er extra voordelen behaald.

 

Welke maatstaven worden er gebruikt om het groeipotentieel van een bedrijf te bepalen?

 

Wanneer een bedrijf snel groeit is het in de regel een interessant moment voor een private equity fonds om in te stappen. Simpel gezegd is het een logisch gevolg dat de rendementen sneller worden behaald. Maar hoe wordt nu bepaald wat de groeipotentie is van een bedrijf? Een vuistregel dat wordt gebruikt door private equity fondsen is om de volgende vraag te stellen:

Is het mogelijk om de EBITDA te verdubbelen binnen een redelijke termijn?

(definitie van EBITDA is: “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization”. Deze term wordt gebruikt als graadmeter om de financiële toestand van een bedrijf te benoemen)

Wanneer een positief antwoord te formuleren is op deze vraag is het vaak een interessante mogelijkheid voor een private equity fonds. Bedrijven waar beperkte ruimte is voor groei zijn enkel interessant indien aanzienlijke kostenreducties gerealiseerd kunnen worden.

 

Het hefboom potentieel van de onderneming

 

Voor een private equity fonds is het aantrekkelijk wanneer een overname gedeeltelijk gefinancierd kan worden met vreemd vermogen. Op deze manier is het risico lager en worden indien het om een externe lening gaat geen eigen middelen niet aangesproken. Een private equity fonds streeft naar een rendement van +/- 20 en 25% per jaar. Wanneer de banken leningen kunnen financieren voor 4% per jaar is dit dus een interessant alternatief voor het private equity fonds.

 

De multiple arbitrage

 

Het verhogen van de waarde van een bedrijf tussen kopen en verkopen waarbij er geen operationele verbeteringen worden doorgevoerd, maar simpelweg een hoger multiple bij verkoop wordt gerealiseerd.   


Vencap helpt je graag bij het vinden van een privatye equity fonds die past bij je bedrijf en jezelf als ondernemer. Neem vrijblijvend contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Neem vrijblijvend contact met ons op door op onderstaande knop te klikken.