De voor- en nadelen van private equity

De voor- en nadelen van private equity vanuit het perspectief van MKB bedrijven? 

 

Binnen het midden- en kleinbedrijf heerst er verdeeldheid over hoe zij kijken naar een private equity partij. De een heeft een positief beeld van deze partijen en de ander is wat sceptischer.

 

Allereerst zullen wij een schematische weergave geven van de voor- en nadelen van  private equity fondsen. Vervolgens zullen wij de feiten en fabels bespreken en tot slot onze visie over dit vraagstuk uitwerken! 

 

 

De voordelen

  • Gemiddeld wordt het personeel na overname beter betaald
  • De private equity partij brengt een specifiek netwerk met zich waar het bedrijf van mee profiteerd
  • Een private equity partij brengt veel financiĆ«le kennis en expertise binnen
  • Er is een mogelijkheid tot het relatief snel verkopen van de onderneming
  • Het bedrijf groeit in de komende jaren na overname van een private equity partij
  • Er wordt veel bijdrage geleverd aan het effectiever investeren in innovatie van de producten of diensten van het bedrijf

De nadelen

  • Het bedrijf wordt opnieuw gestructureerd wat tot banenverlies kan leiden
  • Er kunnen grote veranderingen worden doorgevoerd, zoals het inzetten van een buy-and-build strategie
  • Soms kunnen private equity bedrijven er niet om heen door de cultuur binnen het bedrijf te veranderen
  • Personeel wordt beoordeeld op vastgelegde competenties en meetbare doelstellingen
  • De management stijl van een private equity bedrijf is vaak anders dan hoe men gewend is in het familie bedrijf

De feiten en fabels over private equity op een rij

 

Er wordt veel gesproken maar wat zijn nu daadwerkelijk de effecten. Onderstaande bevindingen zijn gebaseerd op onderzoeken uitgevoerd door gerenomeerde partijen.

Wat zijn de effecten van een private equity partij?

 

Prestaties van overgenomen bedrijven


Uit onderzoek blijkt dat overgenomen partijen beter presteren na de overname van een private equity partij. Deze prestaties zijn gebaseerd op operationele verbeteringen en groei van de onderneming wat tot redement leidt. 

 

Wat zijn de gevolgen voor medewerekers?


Vaak is het zo dat op korte termijn het bedrijf wordt geherstructreerd. Op deze manier worden extra mogelijkheden gecreërd om groei te realiseren. Na de herstructurering komen er nieuwe vacatures zodat de groei kan worden gefaciliteerd. Uit onderzoek blijk zelfs dat meer dan de helft van de medewerkers meer betaald krijgen.Hiermee kunnen wij stellen dat er voor medewerkers geen grote nadelige gevolgen zijn na de overname van een private equity partij. 

 

Wat zijn de risico's van private equity?

 

Het gebruik van vreemd vermogen bij een bedrijfsovername


In veel gevallen is het zo dat private equity partijen gebruik maken van vreemd vermogen bij een bedrijfsovername. Deze partijen maken hier gebruik van om meer slagkracht te krijgen en hogere rendementen te bewerkstelligen bij de groei van het bedrijf. In veel onderzoeken komt het naar voren dat steeds minder private equity bedrijven gebruik maken van vreemd vermogen.

 

Verhoogt gebruikt van vreemd vermogen de kans op faillissement


Internationaal onderzoek wijst uit dat de kans van faillissement toeneemt door het gebruik van vreemd vermogen (ook wel leverage genoemd). De positieve kant hiervan is dat het 'slechts' om 5% van de bedrijven gaat die worden ondersteund door private equity partijen. Deze partijen zijn goed in het managen van risico's en dat wordt weergegeven in deze cijfers. Als wij deze cijfers dan wegzetten tegen de overname van het familie bedrijf door de nieuwe generatie dan wordt het helemaal duidelijk hoe de private equity bedrijven er in staat. Namelijk 70% van de familie bedrijven gaat failliet na de overname van de nieuwe generatie.

Wilt u meer weten over private equity en wat het kan betekenen voor uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem vrijblijvend contact met ons op door op onderstaande knop te klikken.